Az eredetijét egy főzőműsorban láttam (talán Martha Stewart?), és éhes lettem. Az én verzióm:
Bevásárlólista: 500g rövid makaróni tészta, vagy szarvacska, tej (fél-3/4 liter kell majd), erős ízű sajtok (márványsajt, cheddar) kb. 20 dkg, füstöltsajtos tömlős sajt, paradicsom
Kifőzöm a tésztát, nem túl puhára, mert még fog puhulni.
Besamelmártást csinálok, kb. 50g vajat felolvasztok egy edénykében, majd rászórok kb. 2-3 evőkanál lisztet, gyorsan kevergetem pár másodpercig, majd elkezdem felönteni a tejjel. Ezt apránként adom hozzá, és mindig kikeverem (kézi habverővel könnyebb). Folyamatos kevergetés mellett összeforralom, és mehetnek bele a reszelt sajtok, és a tömlős sajt. Ízesítem: só, fehérbors, mustár, esetleg egy kevés szerecsendió.
A paradicsomokat (kb. 6-8 db) karikákra vágom
Összeállítás: a kivajazott jénai tálba beleteszem a tészta felét, összekeverem a szósz felével. Beborítom egy réteg paradicsomkarikával, majd tészta, és a maradék szósz jön rá, a tetejére pedig még egy réteg paradicsomkarika. Ezután sütőbe dugom, lehet max fokozat is, már csak kicsit összesül, a paradicsom pedig megpirul a tetején, és már kész is (kb. 20 perc)
Egyszerű, de fincsi 🙂
Livia Farkas
2011. 08. 3. at 22:51
Nyammm. Ki kell próbálni. 🙂 Köszi!