RSS

Darázsfészek

03 ápr
Ezt a receptet Stahl Judittól láttam a tévében, kipróbáltam, és finom, főleg egy tartalmas leves után.
A recept innen van, de az egyszerűség kedvéért idemásolom.
A tésztához:
10 dkg vaj
3½ dl tej
1 zacskó szárított élesztő
50 dkg finomliszt
6 dkg cukor
1 csipet só
2 tojássárgája

A tál kikenéséhez: 2 evőkanál olvasztott vaj
A nyújtáshoz: kevés finomliszt

A töltelékhez:
15 dkg dió
2 evőkanál olvasztott, langyos vaj
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd

A mártogatáshoz:
5 dkg olvasztott, kihűlt vaj

A locsoláshoz:
1 dl tej
5 dkg cukor
¼ dl rum

A tésztához a vajat megolvasztjuk és meglangyosítjuk a lisztet meg 1 dl tejet: mindezt a mikrohullámú sütőben a legegyszerűbb elintézni. A vajat kihűtjük. A tejhez hozzáadunk egy csipet cukrot, belekeverjük az élesztőt, és félretesszük, hogy az élesztő pár perc alatt felhabosodjon. A lisztet összekeverjük egy nagy tálban a cukorral és a sóval.

A felhabosodott élesztőt, a maradék tejet, a kihűlt, olvadt vajat és a tojássárgájákat hozzáadjuk a cukros-sós liszthez. A kézi robotgépbe tésztadagasztó karokat illesztünk, és jó 8 perc alatt kidolgozzuk vele a tésztát.

A tésztát meghempergetjük egy másik, olvasztott vajjal kikent tálban, a tetejére finoman folpackot nyomunk, és éjszakára betesszük a hűtőbe kelni.

A töltelékhez a diót mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk egy száraz, nagy serpenyőben. Ha kihűlt, a cukorral együtt durvára őröljük, majd hozzákeverjük a puha vajat, a citrom reszelt héját és a vaníliarúd kikapargatott belsejét. Ha nem használjuk rögtön, 1 napig hűtőben tartjuk, másnap villámgyorsan meglágyítjuk mikrohullámú sütőben, és átkeverjük, hogy kenhető állagú legyen.

Miután a tészta megkelt, kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Ha ezen a napon tervezzük megsütni, a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

A tésztát pár mozdulattal átgyúrjuk, és lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával 1 cm vékony, kb. 40×50 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd felcsavarjuk és 3 cm vastag szeletekre vágjuk.

A szeletek felét egy pillanatra olvasztott vajba mártunk, és vágott felükkel vízszintesen, hogy látszódjon rajtuk a csigavonal, beleteszünk a tortaformába. Ezután megint jön a többi, azokat is vajba mártjuk, és ráfektetjük az előzőek tetejére. Amennyiben nem sütjük meg rögtön a süteményt, folpackba csomagolva 1 hétre mélyhűtőbe tehetjük. Az ebéd előtti este átköltöztetjük a hűtőbe, másnap délelőttre felolvad.

A sütés 50-55 percig tart 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) előmelegített sütőben. 20 perc után mérsékeljük a hőfokot 175 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és amennyiben további 20 perc után a sütemény túlságosan pirulna, alufóliával letakarva süssük tovább.

Még azon forrón, ahogy kivettük a sütőből, meg kell locsolni rumos-cukros tejjel. Ehhez a cukrot mérsékelt tűzön felolvasztjuk a tejben, és hozzáöntjük a rumot. Ha a sütemény magába szippantotta és langyosra hűlt, tálalhatunk.

6-8 adag lesz belőle.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2011. 04. 3. hüvelyk Tészták

 

Hozzászólás